Skip to content

Tko je bio Witness Lee?

Witness LeeWitness Lee živio je od 1905 do 1997. Rodio se u Sjevernoj Kini i odrastao je kršćanskoj obitelji.

U dobi od 19 godina bio je u potpunosti osvojen za Krista i odmah se predao tome da čitav svoj život propovijeda Evanđelje. Kao sluga Krista Isusa predao je sebe za Gospodnje interese.

Njegov život i rad u Kini

Witness Lee je bio Watchman Nee-jev najbliži suradnik. Rano u svom služenju sreo je brata Watchmana Nee-ja koji je tada jasno imao viziju Božjeg vječnog plana.

Radio je zajedno sa Watchmanom Nee-jem pod njegovim vodstvom shvativši da postoji samo jedan tok koji donosi Boga kao život u čovjeka i koji proizvodi crkvu za ispunjenje čežnje Božjeg srca.

Godine 1934., Watchman Nee povjerio je Witness Lee-ju odgovornost za svoju izdavačku djelatnost koja se zvala Evanđeoska Knjižara Šangaj. Prije nego što su komunisti preuzeli vlast godine 1949., Watchman Nee poslao je Witness Lee-ja i druge svoje suradnike na Tajvan kako bi osigurao da se ne izgubi ono što im je predao Gospodin.

Watchman Nee uputio je Witnessa Lee-ja da u inozemstvu nastavi prijašnju izdavačku djelatnost kao Evanđeoska Knjižara Šangaj, koja je javno priznata kao izdavač Watchman Nee-jevih djela izvan Kine.

Djelo Witnessa Lee-ja na Tajvanu očitovalo je Gospodnji izobilni blagoslov. Od samo 350 vjernika, koji su tek stigli iz kontinentalne Kine, crkve na Tajvanu narasle su u pet godina do 20 000 vjernika.

Njegov život i rad u SAD-a

Godine 1962. Witness Lee osjetio se vođenim od Gospodina da dođe u Sjedinjene Države. U 35 godina svoje službe u Sjedinjenim Državama, posluživao je na tjednim sastancima i vikend konferencijama, davši nekoliko tisuća izgovorenih poruka.

Većina onoga što je izrekao otad je izdano u više od 400 naslova. Mnogi od ovih prevedeni su na više od četrnaest jezika. Svoju posljednju javnu konferenciju održao je u veljači (februaru) 1997. godine, u dobi od 91 godine.

Njegova objavljena djela

Iza sebe ostavlja obilnu prezentaciju istine u Bibliji. Njegovo glavno djelo, Studij života Biblije, sastoji se od preko 25.000 stranica komentara o svakoj knjizi Biblije iz perspektive vjernikovog uživanja i iskustva Božjeg božanskog života u Kristu kroz Duha Svetoga.

Njegovi spisi odišu Kristom kao živom i stvarnom Osobom. Brat Nee je jednom izjavio: «Postoji samo jedna razlika između moje službe i službe brata Lee-ja. Ja vam mogu pomoći da dublje iskusite Gospoda nakon što ste gladni i žedni za Gospodom. Brat Lee će u vama stvoriti glad i žeđ za Gospodom.»

Emitiranje njegovih poruka putem radija može se čuti na kršćanskim radio stanicama u Sjedinjenim Državama.

Godine 1965. Witness Lee je utemeljio Living Stream Ministry, neprofitnu korporaciju smještenu u Anaheimu u Kaliforniji, koja službeno prezentira njegovu službu i službu Watchmana Nee-ja.

Cilj i učinci njegovih djela

Witness Lee-jeva služba ističe iskustvo Krista kao života i praktičnu jednost vjernika kao Tijela Kristovog.

Ističući važnost svraćanja pažnje na obje ove stvari, on je crkve pod svojom brigom doveo do toga da rastu u kršćanskom životu i funkciji. Bio je neslomljiv u svom osvjedočenju da Božji cilj nije uskogrudno sektaštvo, nego Kristovo Tijelo.

Kao reakcija na to osvjedočenje, vjernici su se s vremenom počeli sastajati jednostavno kao crkva u mjestu njihovog življenja. U proteklim godinama velik broj novih crkava podignut je u Rusiji i u mnogim europskim zemljama.

Njegova služba je služba koja hrani, njeguje i privodi Kristu; baš kao što je to Pavao činio: «Kao čistu djevicu privedoh vas Kristu» (2 Kor 11:2). Brat Lee nas ne osvaja za neku teologiju, ideju ili učenje, već nam odastire, prezentira i donosi predivnu Osobu – Isusa Krista – sa svime što On jeste i što je ostvario.

Danas u doba velike duhovne gladi isplati se uroniti u dubine njegovih spisa.