Skip to content

Božja ekonomija je mnogima nepoznat pojam. Pavao ga koristi na izvornom grčkom tekstu Novog Zavjeta u 1 Timoteju 1:4 i u Poslanici Efežanima 1:10; 3:2, 9.

Bog ima ekonomiju koju sprovodi za Svoj naum; to nam je jasno rečeno u Efežanima 1:11; 3:11. U Efežanima 3:11 govori se o Božjem vječnom naumu kojeg je osmislio ili zasnovao u Kristu Isusu.

Bog nije Bog slučajnosti niti stihijski Bog. Bog ne radi stvari nasumično, ne mijenja Svoje mišljenje poput čovjeka. Bog je Bog nauma ili vječnog plana. Taj naum zasnovao je po odluci Svoje volje (Ef 1:11). Za taj plan Pavao je upotrijebio riječ ekonomija.

Grčki oikonomia je riječ koja se sastoji od dvije grčke riječi — oikos što znači dom, i nomos što znači zakon. Bog ima upraviteljsko uređenje (zakon Svoga doma) u ovom svemiru koji je apostol Pavao nazvao ekonomijom. U toj ekonomiji Bog Samoga Sebe sa svim Svojim neistraživim bogatstvima (Ef 3:8) želi udijeliti u čovjeka (Ef 3:17; Ivan 14:23; Rim 8:10-11; 2 Kor 13:5). To udjeljivanje proizvodi crkvu kao organsko Kristovo Tijelo (Ef 1:22-23).

U Poslanici Rimljanima rečeno nam je da smo pozvani po Njegovom naumu, a u 2 Timoteju 1:9 da smo spašeni i pozvani svetim pozivom po Njegovom naumu. Mi smo spašeni i pozvani ne samo sa ciljem da Bog ima plan za naš život, što kršćani učestalo misle i govore; štoviše, mi smo spašeni i pozvani da naš život u Kristu bude dio Njegovog vječnog nauma (plana).

Mi smo spašeni za mnogo više od neba ili da budemo dobri. Prije nego što je išta stvorio, Bog je zasnovao u Svom srcu naum da ostvari čežnju Svoga srca.

U današnje doba zbrke i pomutnje među ljudskim rodom općenito, ali isto tako i među istinskim vjernicima u Krista, ove knjige će nam otvoriti dragocjenu Riječ Božju koja nije niti u zbrci niti u pomutnji, već je jasna, bistra i otvorena.

Ukoliko želimo poznavati Božji vječni plan ili Božju vječnu ekonomiju, ove knjige su nezaobilazno štivo za one koji dublje traže Gospoda i za sve one koji žeđaju za smislom — kako ljudskog, tako i kršćanskog života.

Komentari

Ostavi komentar